kontakt

Nyheter

Har du sökt jobb ett tag?

När du kommer till oss på JobCenter så är du inskriven och beviljad Rusta & Matcha. Detta innebär att du får hjälp att rustas och matchas inför arbete eller studier. Vi hjälper dig med allt ifrån CV och Personligt Brev till kurser i hur du säljer in dig själv, hur du hittar och söker dolda arbeten, vad som är viktigt vid en arbetsintervju till att matchas mot lokala arbetsgivare.

Nedan följer råd ifrån oss som vi rekommenderar om det går långsamt i ditt arbetssökande.

Behöver du hjälp på vägen? Ansök om att få gå Rusta & Matcha hos JobCenter via Arbetsförmedlingen.

Utbildning eller kurs!

Det finns många anledningar till att söka dig till en utbildning. Dels ökar det dina chanser att få jobb och minimerar samtidigt risken att få en lucka i CV:t. Det kan också vara bra för den mentala hälsan att få till sig ny kunskap och att få ha en sysselsättning där du utmanas. Är det så att du sökt jobb en längre period utan resultat kan det vara fördelaktigt att studera ett tag, kanske till ett yrke där det är stor brist på personal och därför stora chanser till jobb när du studerat klart.

Sök dolda jobb!

På arbetsmarknaden idag finns det så kallade ”dolda jobb”, detta är sådana jobb som inte läggs ut offentligt. Många av dessa arbeten tillsätts via kontakter eller exempelvis en spontan ansökan. Många företag väljer faktiskt att inte utannonsera tjänster då det kan vara mycket tidskrävande! Det innebär att det inte nödvändigtvis måste finnas en annons ute för att det ska finnas en jobb möjlighet hos ett företag. Här handlar det givetvis om att ha lite tur och tajming – kanske lyckas du kontakta arbetsgivaren exakt i samma veva som en anställd sagt upp sig.

Referenser!

Idag har referenser mycket att säga till om i rekryteringsprocesser. Rekryterare tar till sig referensernas ord vilket innebär att de kan avgöra dina möjligheter att få jobbet. Det här ger dig en anledning att vara noga i urvalet av vilka referenser du skickar till rekryteraren. Ge därför lite extra fokus åt att välja ut vilka referenser du vill använda och varför. När du väl är inne i en rekryteringsprocess, tänk också då på att “förvarna” dina referenser om att de kommer bli uppringda och berätta för dem vilken tjänst och vilket företag/verksamhet det gäller.

Sälj in dig själv!

Plötsligt så händer det. Du blir uppringd för en telefonintervju angående det där roliga jobbet du sökte. Har du förberett din presentation kan du förhoppningsvis känna dig stabil i den här situationen, har du inte förberett dig så noga kan det potentiellt bli så att du helt kommer av dig och istället blir ställd eftersom jobbet betyder så mycket för dig. Så kort och gott; öva öva öva på din personliga presentation. Då kan du vara mer trygg i att när telefonsamtalet väl kommer så vet du hur du ska berätta om dina styrkor och kompetenser. Det här kommer öka dina chanser att få jobbet.

Motivation!

Som arbetssökande är det viktigt att hitta tid för ledighet, att koppla bort jobbsökandet för en stund ibland. Försök att planera in aktiviteter eller tid för motivering. Fundera på vad som ger dig kraft och energi – kanske är det att umgås med kompisar, lyssna på din favoritmusik och dansa loss framför spegeln, ta en joggingtur, meditera eller baka en kaka. Sist men inte minst, var snäll mot dig själv – det är alltid viktigt oavsett vad man gör.

Vill du ha mer tips och råd jobbsökande?

Prata med din handledare så hjälper hen dig!