kontakt

Nyheter

Löneförhandling – så kan du tänka!

För de flesta av oss är den ekonomiska biten central när det kommer till arbete. Kanske har du ett specifikt önskemål gällande din lön inför kommande tjänst. Vi har i detta inlägg samlat några tips som du kan ta med dig för att öka chansen att hamna på din önskade lönenivå!

Vänta  

Vänta med att ta upp ämnet till ett senare skede i rekryteringsprocessen, eftersom arbetsgivaren då fått en tydligare bild av dina styrkor och kompetenser samt varför just du är rätt för tjänsten. Det är då lättare för dig att komma upp i en högre lön.

Ta fram lönestatistik

Även om du själv inte tar upp frågan om lön kommer ämnet troligen tas upp från arbetsgivaren, det är därför viktigt att ha förberett en önskat lönenivå. Har du inte förberett dig kan det upplevas något oprofessionellt och oengagerat. Ett sätt att hitta en rimlig lönenivå är att inför intervjun googla lönestatistik. För att få fram statistiken kan du söka på yrkestitel + region + år + arbetsmarknadssektor (kommunal eller privat) – då får du fram den lönenivån för din tänkta roll som du kan använda i samtalet.

Räkna in tidigare erfarenheter i löneförslaget

Tänk på att vara realistisk när du lägger din lönenivå till arbetsgivaren, saker som spelar in är arbetslivserfarenhet för just denna tjänst, övrig arbetslivserfarenhet eller relevant utbildning inom det yrkesområdet du är på intervju för kan du med fördel använda det här som argument för att hamna i övre delen av lönenivån. Om du är på intervju för en tjänst som ekonomiassistent och i sin tur har arbetat som ekonomiassistent två år tidigare bör du självklart ha en högre ingångslön än den personen som inte har någon erfarenhet.

Ha löneförmåner i åtanke

Löneförmåner såsom friskvårds bidrag, flextid, utbildning, semesterdagar, tjänstebil och tjänstepension, kan ha stor betydelse i din lönesättning. Dessa förmåner ges som en ersättning utöver den kontanta lönen. Läs på om olika förmåner inför löneförhandlingen och fundera över vilka som är viktiga för dig!

Var självsäker – men också ödmjuk

Att presentera ett löneförslag med stöd av argument och lönestatistik visar på att du vet vad du är värd, att du är förberedd och att du har självrespekt – det här är positivt. Det är däremot väl så viktigt att bibehålla god ton eftersom lönen ju bestäms i samråd med arbetsgivaren, så försök att visa ödmjukhet och lyhördhet inför vad de har möjlighet att erbjuda dig.

Vill du ha mer tips och råd löneförhandling?

Prata med din handledare så hjälper hen dig!