kontakt

Nyheter

Det är alltid klokt att vara förberedd på vilka frågor arbetsgivaren kan ställa vid en anställningsintervju. Självklart ska du läsa på om företaget och tjänsten så mycket som möjligt – på hemsidan men också i sociala medier.
Men det kan också kännas tryggt att förbereda sig på vilka frågor som kan ställas på arbetsintervjun. Nedan har vi listat några vanliga intervjufrågor som du kan få vid en anställningsintervju och som kan vara bra att ha funderat igenom i förväg.

Här är några exempel på frågor som kan ställas under en arbetsintervju och hur du kan svara:

01

“Vilka förhoppningar har du på den här intervjun?”

Är det att du ska få veta mer om tjänsten så att du kan avgöra om det är ett jobb för dig? Är du redan helt övertygad att det är ett jobb för dig som du verkligen vill ha? Säg då det och att din förhoppning är att du ska kunna ge en så tydlig och bra bild av dig och dina kunskaper/egenskaper så att en matchning uppstår.

02

“Har du någon gång känt dig omotiverad på jobbet? Varför?”

Alla känner vi oss omotiverade ibland, och det är inte farligt att tala om det vid en arbetsintervju. Fundera över vad som gör att du blir omotiverad. Är det till exempel att du inte får ta ett ansvar? Är det att arbeta ensam och inte ha några kollegor? I en sådan här fråga kan det också vara lämpligt att ta upp det som motiverar dig. Är det att lösa komplexa problem? Är det att kunna vara kreativ? Är det att alltid kunna arbeta i team?

03

“Vad skulle vara den bästa komplimangen du kan få på en arbetsplats, och varför?”

Vad blir du glad över att få höra på en arbetsplats om dig själv eller dina arbetsinsatser? Att du är ansvarstagande? Att du är idérik? Att du är snabb på att utföra dina uppgifter? Att du är en bra teammedlem?

04

“Vilka egenskaper hos dig själv jobbar du på att förbättra?”

En sådan här intervjufråga handlar om insikt och självförtroende. Alla människor har både goda och dåliga egenskaper och oftast är vi medvetna om dem. Om inte – fråga en vän om hjälp att lista både bra och dåligt. Och den/de egenskaper som du skulle vilja förbättra – fundera över hur och vad du kan göra åt saken.

05

“Vad gör dig stressad och orolig på en arbetsplats och varför?”

Många arbetssökande svarar att de är mycket stresståliga och till och motiveras av hög stress. Gör inte det – det är inte trovärdigt och inte intressant för arbetsgivaren. Svara i stället ärligt på vad som kan skapa stress för dig på ett arbete, varför och vad du själv kan/brukar göra för att förbättra situationen.

06

“Om jag ber dig lösa problem X, hur tacklar du utmaningen? Hur ser din arbetsprocess ut?”

Om du får en liknande intervjufråga på anställningsintervjun kan du beskriva hur du brukar lösa problem och tackla olika utmaningar. Hur ser din arbetsprocess ut generellt? Har du erfarenhet från något tidigare arbete kan du avsluta med att ge ett exempel.

07

“Vad är den svåraste aspekten av ditt yrke? Vad har du fått jobba som hårdast med att bemästra?”

Alla misslyckas någon gång och det kan vara svårt och känsligt att prata om det. Fokusera på vad du lärt dig från tidigare tillkortakommanden eller misstag och det goda som kommit ut ur det.

08

“Vad innebär framgång för dig och hur vet du om du är framgångsrik i ditt jobb?”

Försök tänka några år framåt i tiden – var vill du befinna dig då? Vill du växa vidare inom ditt yrke? Vill du så småningom få ett chefsansvar? Vill du ha möjlighet att arbeta både i Sverige och utomlands?

09

“Vad för slags erfarenhet/utmaning letar du efter och varför?”

Berätta om vilka utmaningar/erfarenheter du letar efter just nu och varför. Det gör det lättare för personen som intervjuar att avgöra om dina önskemål och företagets erbjudande stämmer överens.

10

“Vilka unika erfarenheter och perspektiv tror du att du kan bidra med?”

Det här är en svår fråga att få på en anställningsintervju för de allra flesta och det är knepigt att ge ett generellt svar som gäller alla. Men tänk så här: med utgångspunkt från vad som förmedlats tidigare under arbetsintervju – ta fasta på vilka kvaliteter, erfarenheter och perspektiv du kan bidra med som kanske ingen annan kan/har.

11

”Är det något ytterligare som jag borde fråga dig?”

Förutsatt att du under intervjuns gång ställt de frågor du behöver få svar på som gäller arbetsrollen, företaget och själva anställningsprocessen så kan du ställa en motfråga:

”Av allt du hört om mig, min person, bakgrund och erfarenhet – är det någon del där du skulle vilja att jag förtydligar mig?”

Vill du ha fler tips?

 • Kom i tid till intervjun och klä dig vårdat – hel och ren!
 • Håll dig till intervjufrågor – prata inte om irrelevanta frågor.
 • Visa intresse och engagemang och våga fråga – låt det bli mer av ett samtal än en enkelriktad kommunikation.
 • Våga prata om både starka och svaga sidor utan att vara för självkritisk.
 • Lyssna i intervjun så att dina ambitioner stämmer överens med tjänsten.
 • Om du drabbas av tunghäfta eller att det blir helt ”blankt” – ta ett djupt andetag och andas ut, det är helt okej! Det händer för många. Du kan alltid be om att få återkomma till frågan om du inte kommer på ett svar med en gång.

Är du arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen? Då kan du ha rätt till Rusta och Matcha! Vad är Rusta och Matcha?

Såhär arbetar vi med våra kandidater inom Rusta och Matcha:

Under processen får du guidning och handledning från en personlig kontaktperson för att forma och individanpassa processen för dig. Din handledare kommer tillsammans med dig att sätta upp en plan. Kontaktpersonen kommer att finnas tillgänglig för dig och upprätthålla regelbunden kontakt och uppföljning.

När du väljer oss som din Rusta och Matcha-leverantör stöttar vi dig genom att utgå från dina behov, Vi erbjuder följande

 • Genomgång och handledning inom intervjuteknik
 • Kunskapskartläggning och coachning
 • Studie- och yrkesvägledning
 • Hjälp med cv och personliga brev
 • Nyttjande av Jobcenters breda kontaktnät

Rusta

Under det första steget i Rusta och Matcha får du en dedikerad och engagerad handledare hos Jobcenter.

Handledaren är kompetent, hängiven och lyssnar på dig och dina behov. Tillsammans sätter ni upp en plan för hur du ska kunna nå din dröm så snabbt som möjligt.

Handledaren hjälper dig med bland annat:

 • Att skriva cv och personligt brev
 • Intervjutekniker och förberedelser
 • Korta utbildningar som kan hjälpa dig få jobb
 • Stöd och information under jobbsökandet
 • Motiverande samtal och uppföljningar
 • Annat som du behöver för att nå din dröm

Matcha

På Jobcenter har vi enormt duktiga jobbmatchare med ett stort nätverk inom näringslivet.

Jobbmatcharens uppgift är att hitta ett jobb till dig som du trivs med, och se till att du får behålla ditt nya jobb.

 • Individuell matchning mot lediga jobb
 • Presentation för arbetsgivare som söker personal
 • Hjälp på din nya arbetsplats, så att du får behålla jobbet
 • Dolda jobb och företagskontakter
 • Studiebesök på relevanta arbetsplatser
 • Annat som du behöver för att hitta ett jobb som du trivs med

Så fungerar Rusta och Matcha

Kontakta oss idag så hjälper vi er, Kontakta oss! Ring 010 – 178 03 10 eller mejla till info@jobcenter.se

Du kan också leta upp ditt närmaste Jobcenter kontor och prata med en lokal  medarbetare:

Kontakta ditt lokala Jobcenter kontor här