kontakt

Nyheter

 

Vad är Rusta och Matcha?

Vad är Rusta och Matcha?

Är du arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen? Då kan du ansöka om att få gå Rusta och Matcha hos Jobcenter

Vad är Rusta och Matcha?

Vad är Rusta och Matcha?

Rusta och Matcha är ett program som finns till för dig som är arbetssökande och inskriven hos arbetsförmedlingen som behöver stöd med att hitta arbete eller utbildning. Målet med tjänsten är att få ut dig i arbete eller utbildning och vi ska därför stötta dig och rusta dig inför din framtid.

Det är arbetsförmedlingen som beslutar i om du har rätt till att gå tjänsten. Om du är osäker på om du har möjlighet att ta del av tjänsten ska du kontakta din handläggare för mer information.

 

Läs mer om Rusta och Matcha

 

Vad gör Jobcenter?

På Jobcenter använder vår lokalt förankrade personal ett individuellt upplägg för dina behov och erfarenheter står i fokus. Din handledare lägger upp en individuell plan tillsammans med dig mot målet att få ut dig i arbete eller studier.

På varje kontor samarbetar vi med rekryteringsbolag, anordnar rekryteringsträffar samt studiebesök. Vi har också ett stort lokalt arbetsgivarnätverk som vi använder för att matcha ut dig i arbete.

Nyckeln till framgången hos Jobcenter är vårt breda kontaktnät med lokala företag, personalen lokala förankring och vår matchning till de dolda jobben som aldrig annonseras ut.

 

Vem har rätt till Rusta och Matcha?

För att delta i Rusta och Matcha behöver du för det första vara inskriven hos Arbetsförmedlingen. Programmet kan vara ett alternativ för dig som till exempel saknar fullständig utbildning från grundskola eller gymnasium, har varit arbetslös under en längre tid och har svårt att komma tillbaka ut i arbete, eller som är  ny i Sverige och behöver hjälp att hitta ett arbete som du trivs med.

Beslut om att delta i Rusta och matcha tas av din handläggare på Arbetsförmedlingen i samband med att ni lägger en plan för hur du ska hitta ett arbete där du trivs. När du har bestämt dig för att ansluta till programmet väljer du själv din leverantör för Rusta och Matcha.

 

Krav för att få delta i Rusta och Matcha

Det är Arbetsförmedlingen som bestämmer om du får delta i programmet.

För att kunna ta del av Rusta och Matcha finns vissa krav som du behöver uppfylla:

 • Inskriven på Arbetsförmedlingen under en längre tid
 • Ingå i Arbetsförmedlingens program ”Förmedlingsinsatser”
 • Stödet anpassas efter ditt behov.

När du ingår i programmet Rusta och Matcha kan du ansöka om ersättning hos Försäkringskassan.

 

Jobcenter som leverantör av Rusta och Matcha

När arbetsförmedlingen har beviljat din ansökan av tjänsten Rusta och Matcha får du besked om att det är dags för dig att välja leverantör. 

På Jobcenter är vi måna om att du ska ta dig dit du vill i arbetslivet. Därför är vi en hängiven leverantör av Rusta och Matcha som ger dig individanpassad stöttning hela vägen.

Arbetsförmedlingen har gett oss toppbetyg för våra tjänster inom den tidigare tjänsten KRoM. Nya betyg sätts under hösten 2024.

Den främsta anledningen till att vi fått så höga betyg är för att många får jobb genom oss. Vi ger oss inte förrän du har hittat något som du är nöjd och trivs med.

 

Varför ska du välja Jobcenter Rusta och Matcha?

 • Vi vill att du ska komma ut i arbete eller studier 
 • Vi finns över nästan hela Sverige
 • Vi erbjuder en nära och personlig kontakt
 • Vi är mångspråkiga
 • Varje kontor har ett starkt lokalt nätverk
 • Vi är måna om att din väg till arbete eller studier ska kännas rätt

 

Vad händer efter Rusta och Matcha?

Rusta och Matcha pågår i sex månader. Ibland går matchningen snabbt och ibland krävs det lite mer tid.

Om du får ett jobb inom sex månader kommer vi att hålla fortsatt kontakt i form av avstämningar för att säkerställa att det är ett jobb som du trivs med.

Om det skulle gå sex månader utan anställning finns det möjlighet att förlänga programmet med ytterligare sex månader. Beslutet om förlängning tas av Arbetsförmedlingen i samråd med din leverantör av Rusta och Matcha.

 

Så hjälper vi dig

Under processen får du guidning och handledning från en personlig kontaktperson för att forma och individanpassa processen för dig. Din handledare kommer tillsammans med dig att sätta upp en plan. Kontaktpersonen kommer att finnas tillgänglig för dig och upprätthålla regelbunden kontakt och uppföljning.

När du väljer oss som din Rusta och Matcha-leverantör stöttar vi dig genom att utgå från dina behov. Vi erbjuder:

 • Genomgång och handledning inom intervjuteknik
 • Kunskapskartläggning och coachning
 • Studie- och yrkesvägledning
 • Hjälp med cv och personliga brev
 • Nyttjande av Jobcenters breda kontaktnät

 

Vi finns nära dig

Jobcenter finns i nästan hela Sverige. Vi är utspridda över hela landet med kontaktnät inom en mängd olika branschen, vilket ger oss insikten angående vad rekryterare och personalchefer letar efter hos sina blivande kollegor. Vi har koll på arbetsmarknaden och kommer att göra vårt bästa för att para ihop dig med en bra arbetsplats under processens gång.

För att välja oss som leverantör behöver du bara lämna respektive KA-nummer till din arbetsförmedling.

Rusta

Under det första steget i Rusta och Matcha får du en dedikerad och engagerad handledare hos Jobcenter.

Handledaren är kompetent, hängiven och lyssnar på dig och dina behov. Tillsammans sätter ni upp en plan för hur du ska kunna nå din dröm så snabbt som möjligt.

Handledaren hjälper dig med bland annat:

 • Att skriva cv och personligt brev
 • Intervjutekniker och förberedelser
 • Korta utbildningar som kan hjälpa dig få jobb
 • Stöd och information under jobbsökandet
 • Motiverande samtal och uppföljningar
 • Annat som du behöver för att nå din dröm

 

Matcha

På Jobcenter har vi enormt duktiga jobbmatchare med ett stort nätverk inom näringslivet. Jobbmatcharens uppgift är att hitta ett jobb till dig som du trivs med samt att se till att du får behålla ditt nya jobb.

 • Individuell matchning mot lediga jobb
 • Presentation för arbetsgivare som söker personal
 • Hjälp på din nya arbetsplats, så att du får behålla jobbet
 • Dolda jobb och företagskontakter
 • Studiebesök på relevanta arbetsplatser
 • Annat som du behöver för att hitta ett jobb som du trivs med

Efter att du har börjat på ditt nya jobb ser vi till att hjälpa dig lyckas i arbetet. Vi håller kontakten med dig och din nya arbetsgivare.

Grattis till ditt nya jobb! Du har nu nått ditt mål och tjänar pengar på ett jobb där du trivs.

Vanliga frågor

Hur vet jag om leverantören är bra?

En leverantör som har förmedlat många jobb anses vara en bra leverantör. Prata även med leverantören för att få höra deras egen uppfattning av vad som gör att de sticker ut bland mängden. Välj alltid den leverantör som du tycker passar dig bäst.

 

 

Vilka krav ställs på leverantörerna?

Rusta och Matcha ställer krav på oss som leverantörer. Det är först när vi har gett dig en lyckad matchning och du behåller ditt jobb eller lyckas med dina  som vi får betalt för vårt arbete – att ta dig dit du vill kommer alltid att vara av högsta prioritet.

 

 

 

Vad för typ av jobb kan jag få?

Vilken typ av jobb du kan förvänta dig hänger på dig och dina kompetenser samt ambitioner. Om du till exempel har gått utbildningar eller har intyg från utlandet kan vi hjälpa dig att genomgå processen för validering av dessa.
Somliga behöver ett jobb som inte ställer några krav på tidigare erfarenhet, medan andra behöver hjälp med att hitta rätt väg för att ta nästa kliv i sin karriär. Vi anpassar oss alltid efter dig som arbetssökande.

 

Kan jag byta leverantör av Rusta och Matcha om jag inte är nöjd?

Du har alltid rätt att byta leverantör av Rusta och Matcha om du inte är nöjd. Det du behöver göra är att prata med Arbetsförmedlingen och förklara din situation. Du kan alltid kontakta oss för att få hjälp med att byta leverantör.

Rusta & Matcha

Jobcenter vann pris i European Franchise Award

Företaget tilldelas utmärkelsen ”Emerging Brand” med motiveringen; ”Denna utmärkelse går till ett ungt företag som har visat en verklig passion för varumärket och för franchising under de senaste åren. Att starta ett företag och se det växa och se hur kunderna...

Så går du vidare efter ett nej

Så går du vidare efter ett nej – 5 tips som du kan använda nästa gång! ”Tack för visat intresse, men vi har beslutat att gå vidare med andra kandidater”. Ett sådant besked är tufft att höra, speciellt när det är återkommande. Detta är dock något vi alla upplever någon...

Svenska Franchise Föreningen – Jobcenter fullvärdig medlem

Svenska Franchise Föreningen - Jobcenter fullvärdig medlem! Jobcenter har sedan tidigare varit fullvärdiga medlemmar i Svenska Franchise Föreningen och numera titulerar vi oss som Certifierad medlem som enda i branschen - Våra medlemmar – Svenska Franchise Föreningen...

Din guide till LinkedIn

Oavsett om du letar efter nya utmaningar, vill utöka ditt nätverk eller om du söker efter nya medarbetare så är LinkedIn det rätta nätverket att vara med i. Möjligheterna med LinkedIn är oändliga, det är egentligen bara du som sätter stopp för vad man kan använda...

Så stärker du ditt personliga varumärke

Precis som ett företags varumärke ska sälja in företagets produkter eller tjänster, ska ett personligt varumärke sälja in dig. Genom att lära känna dig själv, framhäva dina bästa sidor och bygga ditt professionella jag till den du vill vara kan du också bli mer...

Bra intervjufrågor att förbereda sig på

Det är alltid klokt att vara förberedd på vilka frågor arbetsgivaren kan ställa vid en anställningsintervju. Självklart ska du läsa på om företaget och tjänsten så mycket som möjligt – på hemsidan men också i sociala medier.

Men det kan också kännas tryggt att förbereda sig på vilka frågor som kan ställas på arbetsintervjun. Nedan har vi listat några vanliga intervjufrågor som du kan få vid en anställningsintervju och som kan vara bra att ha funderat igenom i förväg.

Så kan ChatGPT underlätta ditt jobbsökande

Att söka jobb, med allt vad det innebär med exempelvis ansökningshandlingar, intervju och liknande, är ofta lättare sagt än gjort. Det är lätt att fastna i invanda formuleringar och kan vara svårt att få till spetsen som gör att just du sticker ut bland högen av sökande. När inspirationen tryter är hjälpen närmare än du tror – och stavas AI och ChatGPT. Såhär kan ChatGPT underlätta ditt jobbsökande!

Se hit alla arbetsgivare

Är du arbetsgivare och behöver rekrytera? För dig som behöver rekrytera flera på en gång eller söker kandidater med olika kompetens så är våra rekryteringsträffar eller gruppintervjuer oslagbart. Vårt arbete går till stor del ut på att underlätta för både arbetsgivare...

Jobcenter öppnar nytt rusta och matcha kontor i Stockholm

Vi är glada och stolta att kunna meddela att Jobcenter öppnar nytt kontor för Rusta och Matcha i Stockholm på Vasagatan 7! Så fungerar Rusta och Matcha På kontoret på Vasagatan finns duktiga handledare på plats som har lång erfarenhet av rekrytering sedan tidigare....

Ahmad fick jobb som bilmekaniker

"Under min korta tid på Jobcenter AB i Halmstad fick jag mycket hjälp från dem. Jag blev väl mottagen och de stöttade mig mycket.De fokuserade på vad jag ville göra och mina framtidsplaner. De la mycket fokus i mitt CV och finslipade detta.Jag rekommenderar...