kontakt

Nyheter

 

Rusta och Matcha

Är du arbetssökande och inskriven hos arbetsförmedlingen?

Då kan du ansöka om att få gå Rusta och Matcha hos Jobcenter

Vad är Rusta och Matcha?

Rusta och Matcha är ett program som finns till för dig som är arbetssökande och inskriven hos arbetsförmedlingen som behöver stöd med att hitta arbete eller utbildning. Målet med tjänsten är att få ut dig i arbete eller utbildning och vi ska därför stötta dig och rusta dig inför din framtid.

Det är arbetsförmedlingen som beslutar i om du har rätt till att gå tjänsten. Om du är osäker på om du har möjlighet att ta del av tjänsten ska du kontakta din handläggare för mer information.

 

Vad gör Jobcenter?

På Jobcenter använder vår lokalt förankrade personal ett individuellt upplägg för dina behov och erfarenheter står i fokus. Din handledare lägger upp en individuell plan tillsammans med dig mot målet att få ut dig i arbete eller studier.

På varje kontor samarbetar vi med rekryteringsbolag, anordnar rekryteringsträffar samt studiebesök. Vi har också ett stort lokalt arbetsgivarnätverk som vi använder för att matcha ut dig i arbete.

Nyckeln till framgången hos Jobcenter är vårt breda kontaktnät med lokala företag, personalen lokala förankring och vår matchning till de dolda jobben som aldrig annonseras ut.

 

Vem har rätt till Rusta och Matcha?

För att delta i Rusta och Matcha behöver du för det första vara inskriven hos Arbetsförmedlingen. Programmet kan vara ett alternativ för dig som till exempel saknar fullständig utbildning från grundskola eller gymnasium, har varit arbetslös under en längre tid och har svårt att komma tillbaka ut i arbete, eller som är  ny i Sverige och behöver hjälp att hitta ett arbete som du trivs med.

Beslut om att delta i Rusta och matcha tas av din handläggare på Arbetsförmedlingen i samband med att ni lägger en plan för hur du ska hitta ett arbete där du trivs. När du har bestämt dig för att ansluta till programmet väljer du själv din leverantör för Rusta och Matcha.

 

Krav för att få delta i programmet

Det är Arbetsförmedlingen som bestämmer om du får delta i programmet. För att kunna ta del av Rusta och Matcha finns vissa krav som du behöver uppfylla:

 • Inskriven på Arbetsförmedlingen under en längre tid
 • Ingå i Arbetsförmedlingens program ”Förmedlingsinsatser”

Arbetsförmedlingen delar in behovet av stöd i tre kategorier för att göra en bedömning av hur långt ifrån arbetsmarknaden du befinner dig:

 1. Utan behov av stöd
  Du klarar dig själv med hjälp av exempelvis de digitala tjänster som erbjuds av Arbetsförmedlingen
 2. Extra behov av stöd
  Du är i behov av visst stöd för att få ett jobb eller börja studera
 3. Fördjupat behov av stöd
  Arbetsförmedlingen gör en vidare utredning av vilket stöd som passar dig bäst

Stödet anpassas efter ditt behov.

När du ingår i programmet Rusta och Matcha kan du ansöka om ersättning hos Försäkringskassan.

 

Jobcenter som leverantör av Rusta och Matcha

När arbetsförmedlingen har beviljat din ansökan av tjänsten Rusta och Matcha får du besked om att det är dags för dig att välja leverantör. 

På Jobcenter är vi måna om att du ska ta dig dit du vill i arbetslivet. Därför är vi en hängiven leverantör av Rusta och Matcha som ger dig individanpassad stöttning hela vägen. Arbetsförmedlingen har gett oss toppbetyg för våra tjänster inom den tidigare tjänsten KRoM. Nya betyg sätts under hösten 2024. Den främsta anledningen till att vi fått så höga betyg är för att många får jobb genom oss. Vi ger oss inte förrän du har hittat något som du är nöjd och trivs med.

 

Så varför ska du välja Jobcenter?

 • Vi vill att du ska komma ut i arbete eller studier 
 • Vi finns över nästan hela Sverige
 • Vi erbjuder en nära och personlig kontakt
 • Vi är mångspråkiga
 • Varje kontor har ett starkt lokalt nätverk
 • Vi är måna om att din väg till arbete eller studier ska kännas rätt

 

 

Vad händer efter Rusta och Matcha?

Rusta och Matcha pågår i sex månader. Ibland går matchningen snabbt och ibland krävs det lite mer tid.

Om du får ett jobb inom sex månader kommer vi att hålla fortsatt kontakt i form av avstämningar för att säkerställa att det är ett jobb som du trivs med.

Om det skulle gå sex månader utan anställning finns det möjlighet att förlänga programmet med ytterligare sex månader. Beslutet om förlängning tas av Arbetsförmedlingen i samråd med din leverantör av Rusta och Matcha.

 

Så hjälper vi dig

Under processen får du guidning och handledning från en personlig kontaktperson för att forma och individanpassa processen för dig. Din karriärcoach kommer tillsammans med dig att sätta upp en plan. Kontaktpersonen kommer att finnas tillgänglig för dig och upprätthålla regelbunden kontakt och uppföljning.

När du väljer oss som din Rusta och Matcha-leverantör stöttar vi dig genom att utgå från dina behov. Vi erbjuder:

 • Genomgång och handledning inom intervjuteknik
 • Kunskapskartläggning och coachning
 • Studie- och yrkesvägledning
 • Hjälp med cv och personliga brev
 • Nyttjande av Jobcenters breda kontaktnät

 

 

Vi finns nära dig

Jobcenter finns i nästan hela Sverige. Vi är utspridda över hela landet med kontaktnät inom en mängd olika branschen, vilket ger oss insikten angående vad rekryterare och personalchefer letar efter hos sina blivande kollegor. Vi har koll på arbetsmarknaden och kommer att göra vårt bästa för att para ihop dig med en bra arbetsplats under processens gång.

För att välja oss som leverantör behöver du bara lämna respektive KA-nummer till din arbetsförmedling.

Rusta

Under det första steget i Rusta och Matcha får du en dedikerad och engagerad handledare hos Jobcenter.

Handledaren är kompetent, hängiven och lyssnar på dig och dina behov. Tillsammans sätter ni upp en plan för hur du ska kunna nå din dröm så snabbt som möjligt.

Handledaren hjälper dig med bland annat:

 • Att skriva cv och personligt brev
 • Intervjutekniker och förberedelser
 • Korta utbildningar som kan hjälpa dig få jobb
 • Stöd och information under jobbsökandet
 • Motiverande samtal och uppföljningar
 • Annat som du behöver för att nå din dröm

 

Matcha

På Jobcenter har vi enormt duktiga jobbmatchare med ett stort nätverk inom näringslivet. Jobbmatcharens uppgift är att hitta ett jobb till dig som du trivs med samt att se till att du får behålla ditt nya jobb.

 • Individuell matchning mot lediga jobb
 • Presentation för arbetsgivare som söker personal
 • Hjälp på din nya arbetsplats, så att du får behålla jobbet
 • Dolda jobb och företagskontakter
 • Studiebesök på relevanta arbetsplatser
 • Annat som du behöver för att hitta ett jobb som du trivs med

Efter att du har börjat på ditt nya jobb ser vi till att hjälpa dig lyckas i arbetet. Vi håller kontakten med dig och din nya arbetsgivare.

Grattis till ditt nya jobb! Du har nu nått ditt mål och tjänar pengar på ett jobb där du trivs.

Vanliga frågor

Hur vet jag om leverantören är bra?

En leverantör som har förmedlat många jobb anses vara en bra leverantör. Prata även med leverantören för att få höra deras egen uppfattning av vad som gör att de sticker ut bland mängden. Välj alltid den leverantör som du tycker passar dig bäst.

 

 

Vilka krav ställs på leverantörerna?

Rusta och Matcha ställer krav på oss som leverantörer. Det är först när vi har gett dig en lyckad matchning och du behåller ditt jobb eller lyckas med dina  som vi får betalt för vårt arbete – att ta dig dit du vill kommer alltid att vara av högsta prioritet.

 

 

 

Vad för typ av jobb kan jag få?

Vilken typ av jobb du kan förvänta dig hänger på dig och dina kompetenser samt ambitioner. Om du till exempel har gått utbildningar eller har intyg från utlandet kan vi hjälpa dig att genomgå processen för validering av dessa.
Somliga behöver ett jobb som inte ställer några krav på tidigare erfarenhet, medan andra behöver hjälp med att hitta rätt väg för att ta nästa kliv i sin karriär. Vi anpassar oss alltid efter dig som arbetssökande.

 

Kan jag byta leverantör av Rusta och Matcha om jag inte är nöjd?

Du har alltid rätt att byta leverantör av Rusta och Matcha om du inte är nöjd. Det du behöver göra är att prata med Arbetsförmedlingen och förklara din situation. Du kan alltid kontakta oss för att få hjälp med att byta leverantör.

Rusta & Matcha

Jobcenter vann pris i European Franchise Award

Företaget tilldelas utmärkelsen ”Emerging Brand” med motiveringen; ”Denna utmärkelse går till ett ungt företag som har visat en verklig passion för varumärket och för franchising under de senaste åren. Att starta ett företag och se det växa och se hur kunderna...

Se hit alla arbetsgivare

Är du arbetsgivare och behöver rekrytera? För dig som behöver rekrytera flera på en gång eller söker kandidater med olika kompetens så är våra rekryteringsträffar eller gruppintervjuer oslagbart. Vårt arbete går till stor del ut på att underlätta för både arbetsgivare...

Jobcenter öppnar nytt rusta och matcha kontor i Stockholm

Vi är glada och stolta att kunna meddela att Jobcenter öppnar nytt kontor för Rusta och Matcha i Stockholm på Vasagatan 7! Så fungerar Rusta och Matcha På kontoret på Vasagatan finns duktiga handledare på plats som har lång erfarenhet av rekrytering sedan tidigare....

Ahmad fick jobb som bilmekaniker

"Under min korta tid på Jobcenter AB i Halmstad fick jag mycket hjälp från dem. Jag blev väl mottagen och de stöttade mig mycket.De fokuserade på vad jag ville göra och mina framtidsplaner. De la mycket fokus i mitt CV och finslipade detta.Jag rekommenderar...

Jobcenter stolt sponsor av Giving People

En del i våra grundvärderingar är "Hjärta" därför sponsrar Jobcenter flera organisationer i sitt dagliga arbete. Vi ser det som en skyldighet att hjälpa till där vi kan. Vi vill alltid använda vårt hjärta i de beslut vi tar. Därför kan vi nu stoltsera med att vi är...

Sanaa fick jobb efter 4 månader genom JobCenter

Sanaa började hos oss i september och hennes huvudsakliga mål var att arbeta med att hjälpa människor. Därefter fick Sanaa hjälp att hitta en praktikplats och det blev som språkresurs på Jobbtorget. Och där hon fick göra just det, hjälpa och stötta människor. Efter 2...

Angella fick jobb genom JobCenter efter 1 månad

"På Jobcenter fick jag hjälp med att våga ta första steget mot ett nytt jobb och ökade mitt självförtroende, Tack för allt" Vi önskar dig stort lycka till Angella!

Eliza fick jobb genom JobCenter

"JobCenter har hjälpt mig väldigt mycket med att förbereda och att hitta ett arbete, jag har fått hjälp med olika arbetsgivarkontakter och jag har alltid blivit bra bemött av deras trevliga personal" Vi önskar dig stort lycka till Eliza!

Pontus fick jobb genom JobCenter

Idag är vi extra glada på Jobcenter! ⭐️ Vår deltagare Pontus i Trollhättan har fått jobb! 🥳 Grattis till ditt nya arbete Pontus & Stort Lycka Till! 🍀

Achraf fick jobb genom JobCenter

Idag är vi extra glada på Jobcenter! ⭐️ Vår deltagare Achraf har fått jobb, självklart ska detta firas! 🥳 "Jobcenter har hjälpt mig att hitta ett arbete som jag gillar. Under min tid hos dem så fick jag lära mig mycket om hur man kommer in i arbetslivet" Grattis till...