kontakt

Nyheter

Tycker du det är svårt att övertyga arbetsgivaren om att just du är rätt person när du är på anställningsintervju? Känner du dig obekväm med att prata om dig själv och dina styrkor? Du vill ju inte verka självgod… Men visst kan du skina utan att skryta! Här kommer våra tips inför arbetsintervjun.

Så imponerar du på arbetsintervjun!

Med rätt förberedelser och attityd ökar du dina chanser att landa jobbet. Vi vill att du ska lyckas och delar här med oss av våra bästa arbetsintervju tips på hur du bland annat ska förbereda dig inför intervju. Så imponerar du på arbetsintervjun.

Tips inför arbetsintervju

Förbereda sig inför intervju

Ett av våra första arbetsintervju tips handlar om förberedelser. Förbered dig noggrant inför intervjun genom att göra research om företaget och verksamheten. Gå igenom jobbannonsen och notera de kvalifikationer och färdigheter som företaget söker efter. Öva på att beskriva dina tidigare erfarenheter och styrkor så att du känner dig bekväm och säker under intervjun. Ta hjälp av kompisar och familj, be dem ställa frågor och öva på dina svar.

Första intrycket

Första intrycket spelar roll. Ditt kroppsspråk, dina kläder och din energi är bland det första som den du träffar på intervju lägger märke till. Var glad och trevlig, försök att behålla lugnet och håll ögonkontakt med den du pratar med. Det här arbetsintervju tipset gör att du förmedlar ett säkert och engagerat intryck när du möter den som ska intervjua dig.

Personlig men professionell

Ett av våra tips inför arbetsintervjun är att våga bjuda på dig själv, det kan vara till din fördel. Det ger den du träffar en chans att lära känna dig bättre och bedöma om du passar in i deras företagskultur. Det gör också att du sticker ut bland de andra kandidaterna. Men det är viktigt att hitta en balans, lyft fram din personlighet på ett sätt som funkar för situationen.

Konkretisera dina styrkor

Fokusera på de styrkor som är relevanta för tjänsten du söker. Det här arbetsintervju tipset handlar om att beskriva dina styrkor och färdigheter på ett sätt som förankrar dem i verkliga situationer. Att bara säga ”Jag är sådan och sådan” kan dels kännas onaturligt för dig och dels uppfattas som skrytsamt eller påklistrat. Uttryck det istället som ”det ger mig energi när…”, ”jag tycker det är roligt att…” eller ”jag trivs bäst i rollen som…”. Förklara hur dina tidigare erfarenheter och färdigheter kan hjälpa dig att vara framgångsrik i den här rollen. Var specifik och ge exempel på när du har använt dina styrkor tidigare.

Ärlighet varar längst

Du kanske inte uppfyller alla kompetenskrav för tjänsten du söker. Var ärlig med det! Visa i stället att du är öppen för nya idéer och att du är villig att växa i rollen. Berätta om tidigare situationer där du har varit öppen för att lära dig nya saker eller tagit dig an nya utmaningar. Det här arbetsintervju tipset är ett sätt att försäkra arbetsgivaren om att du är villig att utvecklas och att du kommer att vara en värdefull tillgång för företaget på lång sikt.

Ställ frågor

Ställ frågor till den du träffar under intervjun. Frågorna kan handla om allt från arbetsuppgifter till arbetsmiljö och karriärmöjligheter. Det visar att du är intresserad av företaget och att du verkligen vill vara just där. Du får också en bättre uppfattning om verksamheten och kulturen på arbetsplatsen.

Stort lycka till!

Så imponerar du på arbetsintervjun!

Såhär jobbar vi med dig som är arbetssökande Vad är Rusta och Matcha?

Är du arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen? Då kan du ha rätt till Rusta och Matcha! Vad är Rusta och Matcha?

Såhär arbetar vi med våra kandidater inom Rusta och Matcha:

Under processen får du guidning och handledning från en personlig kontaktperson för att forma och individanpassa processen för dig. Din handledare kommer tillsammans med dig att sätta upp en plan. Kontaktpersonen kommer att finnas tillgänglig för dig och upprätthålla regelbunden kontakt och uppföljning.

När du väljer oss som din Rusta och Matcha-leverantör stöttar vi dig genom att utgå från dina behov, Vi erbjuder följande

 • Genomgång och handledning inom intervjuteknik
 • Kunskapskartläggning och coachning
 • Studie- och yrkesvägledning
 • Hjälp med cv och personliga brev
 • Nyttjande av Jobcenters breda kontaktnät

Rusta

Under det första steget i Rusta och Matcha får du en dedikerad och engagerad handledare hos Jobcenter.

Handledaren är kompetent, hängiven och lyssnar på dig och dina behov. Tillsammans sätter ni upp en plan för hur du ska kunna nå din dröm så snabbt som möjligt.

Handledaren hjälper dig med bland annat:

 • Att skriva cv och personligt brev
 • Intervjutekniker och förberedelser
 • Korta utbildningar som kan hjälpa dig få jobb
 • Stöd och information under jobbsökandet
 • Motiverande samtal och uppföljningar
 • Annat som du behöver för att nå din dröm

Matcha

På Jobcenter har vi enormt duktiga jobbmatchare med ett stort nätverk inom näringslivet.

Jobbmatcharens uppgift är att hitta ett jobb till dig som du trivs med, och se till att du får behålla ditt nya jobb.

 • Individuell matchning mot lediga jobb
 • Presentation för arbetsgivare som söker personal
 • Hjälp på din nya arbetsplats, så att du får behålla jobbet
 • Dolda jobb och företagskontakter
 • Studiebesök på relevanta arbetsplatser
 • Annat som du behöver för att hitta ett jobb som du trivs med

Så fungerar Rusta och Matcha

Kontakta oss idag så hjälper vi er, Kontakta oss! Ring 010 – 178 03 10 eller mejla till info@jobcenter.se

Du kan också leta upp ditt närmaste Jobcenter kontor och prata med en lokal  medarbetare:

Kontakta ditt lokala Jobcenter kontor här