kontakt

Nyheter

Att söka jobb, med allt vad det innebär med exempelvis ansökningshandlingar, intervju och liknande, är ofta lättare sagt än gjort. Det är lätt att fastna i invanda formuleringar och kan vara svårt att få till spetsen som gör att just du sticker ut bland högen av sökande. När inspirationen tryter är hjälpen närmare än du tror – och stavas AI och ChatGPT. Såhär kan ChatGPT underlätta ditt jobbsökande!

Vad är ChatGPT?

Det finns förstås en uppsjö av AI-tjänster som kan producera text, men ChatGPT är hittills en av de mest framstående och välkända. Användningsområdena är många, och för flera yrkesgrupper har det kommit att bli en kraftfull och tidsbesparande resurs, inklusive en chatbot som hjälp för jobbsökande. ChatGPT kan svara på en bred variation av frågor och skapa texter för olika ändamål som artiklar, rapporter, marknadsföringsmaterial och mycket annat.

Att effektivt använda chatGPT i jobbsökning

När vi frågar ChatGPT själv vad den är, svarar den: ”En textbaserad AI-modell speciellt anpassad för att utföra konversationsliknande uppgifter. Modellen är tränad på att hämta information från internet och generera naturligt klingande texter som svar på skriftliga frågor eller instruktioner.

För att få ut maximalt av ChatGPT behöver du känna till dess styrkor och begränsningar. Innan du öppnar chattfönstret kan det vara bra att veta hur verktyget fungerar och hur du uppnår ett så bra resultat som möjligt, särskilt när du effektivt använder chatGPT i jobbsökningen. Vi har samlat några tips för hur du kan använda ChatGPT för att underlätta ditt jobbsökande:

Ge AI:n instruktioner

För att ChatGPT ska kunna generera så detaljerad information som möjligt krävs det att du ger den något att arbeta med. Tydliga instruktioner och relevanta frågor är en förutsättning för att du ska kunna uppnå ett bra resultat. Ställ specifika, informativa frågor och beskriv kontexten.

Ställ följdfrågor

Det är inte säkert att du får ett bra svar med en gång, det krävs lite tålamod. Om du inte är nöjd med det första svaret kan du pröva att omformulera eller precisera din fråga för att få ut så mycket som möjligt av AI-driven jobbsökningshjälp. Om du får ett kort eller otillräckligt svar kan du testa att bryta ned dina frågeställningar och bygga på med fler frågor och detaljer efter hand.

Anpassa innehållet

AI-genererade texter blir ibland lite torftiga. Därför är det viktigt att anpassa innehållet efter den som faktiskt ska läsa det. När ChatGPT har genererat en grund att stå på är det upp till dig att göra innehållet personligt och ännu mer träffsäkert – se över tonalitet, ordval, textmängd och format.

Granska och korrekturläsa

ChatGPT så väl som andra AI-tjänster är inte helt felfria. Som tidigare nämnt fungerar AI som ett stöd, en hjälpreda och som en inspirationskälla som inte går att förlita sig på helt och hållet – grammatiska fel och otydliga formuleringar förekommer. Var noggrann med att granska, anpassa och redigera innehållet. Ta hjälp av andra ögon, be familj eller vänner att läsa texten. OBS! Du kan inte lita på fakta som ChatGPT serverar, så gör en sökning på nätet för att säkerställa att all information är korrekt och aktuell.

Så – hur kan jag använda AI-driven ChatGPT underlätta ditt jobbsökande?

En jobbansökan är personlig och det är nästintill lönlöst att be ChatGPT att skriva hela innehållet åt dig. Grundjobbet får du göra själv, men ChatGPT och chatbots hjälp för jobbsökande fungerar som ett bollplank och källa för information och inspiration. Ofta är det lite draghjälp som behövs för att verkligen komma i gång och här är ChatGPT och AI-driven jobbsökningshjälp som bäst. Här är några exempel på hur du kan använda AI för att söka jobb:

Läs på om företaget

Hittar du en ledig tjänst som intresserar dig måste du förstås läsa på om företaget – det kan vara bra att ha i bakhuvudet när du skriver ditt CV och personliga brev.

Det gör du förstås enklast genom att navigera på företagets hemsida. Men vill du spara tid kan du använda chatbots hjälp för jobbsökning för att hämta informationen och sammanfatta det allra viktigaste. Är du osäker på vad tjänsten kommer innebära kan du fråga det också, även om det såklart inte garanterar en heltäckande beskrivning.

Formulera ett personligt brev

ChatGPT kräver mänsklig handpåläggning, inte minst när du ska skriva ett personligt brev. Ett tips är att skriva ut de krav och kvalifikationer som efterfrågas i jobbannonsen och be verktyget formulera en grundtext utifrån det. Sedan får du själv bygga ut och komplettera innehållet genom att beskriva dina erfarenheter och kompetenser.

Strukturera upp ditt CV

Ett CV är en kort beskrivning av vem du är, dina meriter och en redogörelse för dina tidigare arbetsplatser och erfarenheter. Det kan vara tidskrävande att själv sitta och rangordna dessa. Gör i stället en enklare lista över arbetsplatser och tidsperioder och be ChatGPT att rangordna dessa. När du har ”mallen” klar kan du själv komplettera med mer information om vad rollen innebar och vilka uppgifter du hade.

Förbättra din LinkedIn-profil

När du ska hitta nytt eller söka jobb är det bra att se över din LinkedIn-profil. Där ska du beskriva dina kompetenser, erfarenheter och använda dig av branschaktuella nyckelord – då ökar du chansen att en potentiell arbetsgivare hittar dig. Är du tveksam kring vilka nyckelord som är relevanta? Behöver du hjälp med att formulera en kort säljande mening om vem du är och vad du kan? Det här är några exempel på hur du effektivt använder chatGPT i jobbsökning.

Öva inför jobbintervjun

Här kan ChatGPT faktiskt fungera som ditt bollplank. Be verktyget att ställa vanliga frågor som kan dyka upp på en arbetsintervju och öva på att svara på dessa. Du kan också fråga efter tips på hur du kan formulera dina svar för att effektivt använda chatGPT i jobbsökningen.

Slutligen – att söka jobb är både en spännande och en utmanande resa som kräver tid och noggrannhet. Chatbots hjälp för jobbsökning och andra liknande AI-tjänster är en värdefull resurs och kan hjälpa dig på traven när du kört fast. Kom bara ihåg att personlig touch och anpassning är nyckeln till att sticka ut från mängden. Lycka till med ditt jobbsökande!

Du hittar ChatGPT här.(https://openai.com)

Det är gratis att skapa ett konto och använda verktyget, men för att få tillgång till den senaste versionen behöver du betala.

Du kan också kika på vårt webinar gällande ChatGPT här

Hoppas du fått bra tips om hur du kan använda ChatGPT för att underlätta ditt jobbsökande!

Såhär arbetar vi med våra kandidater inom Rusta och Matcha:

Under processen får du guidning och handledning från en personlig kontaktperson för att forma och individanpassa processen för dig. Din karriärcoach kommer tillsammans med dig att sätta upp en plan. Kontaktpersonen kommer att finnas tillgänglig för dig och upprätthålla regelbunden kontakt och uppföljning.

När du väljer oss som din Rusta och Matcha-leverantör stöttar vi dig genom att utgå från dina behov, Vi erbjuder följande

 • Genomgång och handledning inom intervjuteknik
 • Kunskapskartläggning och coachning
 • Studie- och yrkesvägledning
 • Hjälp med cv och personliga brev
 • Nyttjande av Jobcenters breda kontaktnät

Rusta

Under det första steget i Rusta och Matcha får du en dedikerad och engagerad handledare hos Jobcenter.

Handledaren är kompetent, hängiven och lyssnar på dig och dina behov. Tillsammans sätter ni upp en plan för hur du ska kunna nå din dröm så snabbt som möjligt.

Handledaren hjälper dig med bland annat:

 • Att skriva cv och personligt brev
 • Intervjutekniker och förberedelser
 • Korta utbildningar som kan hjälpa dig få jobb
 • Stöd och information under jobbsökandet
 • Motiverande samtal och uppföljningar
 • Annat som du behöver för att nå din dröm

Matcha

På Jobcenter har vi enormt duktiga jobbmatchare med ett stort nätverk inom näringslivet.

Jobbmatcharens uppgift är att hitta ett jobb till dig som du trivs med, och se till att du får behålla ditt nya jobb.

 • Individuell matchning mot lediga jobb
 • Presentation för arbetsgivare som söker personal
 • Hjälp på din nya arbetsplats, så att du får behålla jobbet
 • Dolda jobb och företagskontakter
 • Studiebesök på relevanta arbetsplatser
 • Annat som du behöver för att hitta ett jobb som du trivs med

Så fungerar Rusta och Matcha

Kontakta oss idag så hjälper vi er, Kontakta oss! Ring 010 – 178 03 10 eller mejla till info@jobcenter.se

Du kan också leta upp ditt närmaste Jobcenter-kontor och prata med en lokal  medarbetare:

Kontakta ditt lokala Jobcenter kontor här