kontakt

Nyheter

”Vi söker dig som har mycket god förmåga att använda datorbaserade administrativa verktyg. Du ska vara drivande, strukturerad och noggrann. Du har god samarbetsförmåga och en stor känsla för service, och minst fem års erfarenhet inom området.” Att söka jobb via platsannonser idag kan kännas lite avskräckande. Hur ska du tänka när du läser en platsannons? Så tolkar du kraven i en platsannons

Om du någon gång har sökt jobb har du säkert stött på en annons där kraven känns skyhöga för en position som inte alls är särskilt kvalificerad. Med krav som får dig att helt och hållet tvivla på om du verkligen är en sådan människa och om du verkligen har vad som krävs. Men vad betyder kraven egentligen och hur viktiga är de? Är det en checklista eller en önskelista?

Krav om erfarenhet

Dessa är oftast mer önskemål än absoluta krav. Ta därför inte allt för stor hänsyn till dem, i de allra flesta fall kommer du inte att bli diskvalificerad för att du inte uppfyller dem helt. Det kan hända att du ses som mindre attraktiv än någon som möter kraven, men du ska aldrig låta tanken på din potentiella konkurrens avskräcka dig för att söka ett jobb. Det är trots allt möjligt att du är den mest kvalificerade av alla sökande.

Krav om personlighet

Dessa krav är ofta breda, luddiga och passar in på de allra flesta. Även om du inte känner igen dig gör det inte så mycket, det viktiga är att du tror att du kommer att klara av arbetsuppgifterna. Det är viktigt att inte börja tvivla på sig själv, även om det känns som de letar efter någon supermänniska. Tänk på att de flesta andra sökande kommer vara precis lika mänskliga som du.

Se helhetsbilden

Haka inte upp dig på nyckelord. Skaffa dig en helhetsbild av annonsen och gör din bedömning utifrån det. Det viktiga är att du känner att du klarar av jobbet. Om du inte tror att du kommer att göra det borde du inte söka, då det kan skapa problem i längden. Men om du känner dig säker på att det är ett jobb som du skulle klara av, eller något som passar dig, så finns det egentligen ingen anledning att inte söka – oavsett om du inte når upp till alla kraven. En fördel med kraven för dig är att de rakt ut säger vad företaget letar efter hos kandidaterna, så de krav som du faktiskt uppfyller bör du tydligt lyfta fram i din ansökan.

Exemplifiera – Så tolkar du kraven i en platsannons

Använd de egenskaper och nyckelord från annonsen som du tycker passar dig. Exemplifiera sedan dessa egenskaper genom att beskriva hur du är en lojal person istället för att skriva att du är en lojal person. Många gånger är arbetsgivarens syfte att ta reda på hur god självkännedom du har och genom att beskriva din personlighet istället för att bara sätta ord på den sticker du ut ur mängden!

Så tolkar du kraven i en platsannons

Såhär jobbar vi med dig som är arbetssökande Vad är Rusta och Matcha?

Är du arbetssökande och inskriven på Arbetsförmedlingen? Då kan du ha rätt till Rusta och Matcha! Vad är Rusta och Matcha?

Såhär arbetar vi med våra kandidater inom Rusta och Matcha:

Under processen får du guidning och handledning från en personlig kontaktperson för att forma och individanpassa processen för dig. Din handledare kommer tillsammans med dig att sätta upp en plan. Kontaktpersonen kommer att finnas tillgänglig för dig och upprätthålla regelbunden kontakt och uppföljning.

När du väljer oss som din Rusta och Matcha-leverantör stöttar vi dig genom att utgå från dina behov, Vi erbjuder följande

 • Genomgång och handledning inom intervjuteknik
 • Kunskapskartläggning och coachning
 • Studie- och yrkesvägledning
 • Hjälp med cv och personliga brev
 • Nyttjande av Jobcenters breda kontaktnät

Rusta

Under det första steget i Rusta och Matcha får du en dedikerad och engagerad handledare hos Jobcenter.

Handledaren är kompetent, hängiven och lyssnar på dig och dina behov. Tillsammans sätter ni upp en plan för hur du ska kunna nå din dröm så snabbt som möjligt.

Handledaren hjälper dig med bland annat:

 • Att skriva cv och personligt brev
 • Intervjutekniker och förberedelser
 • Korta utbildningar som kan hjälpa dig få jobb
 • Stöd och information under jobbsökandet
 • Motiverande samtal och uppföljningar
 • Annat som du behöver för att nå din dröm

Matcha

På Jobcenter har vi enormt duktiga jobbmatchare med ett stort nätverk inom näringslivet.

Jobbmatcharens uppgift är att hitta ett jobb till dig som du trivs med, och se till att du får behålla ditt nya jobb.

 • Individuell matchning mot lediga jobb
 • Presentation för arbetsgivare som söker personal
 • Hjälp på din nya arbetsplats, så att du får behålla jobbet
 • Dolda jobb och företagskontakter
 • Studiebesök på relevanta arbetsplatser
 • Annat som du behöver för att hitta ett jobb som du trivs med

Så fungerar Rusta och Matcha

Kontakta oss idag så hjälper vi er, Kontakta oss! Ring 010 – 178 03 10 eller mejla till info@jobcenter.se

Du kan också leta upp ditt närmaste Jobcenter kontor och prata med en lokal  medarbetare:

Kontakta ditt lokala Jobcenter kontor här